%100 Yerli Üretim %100 Milli Düşünce Sempozyumu Diyarbakır
Programın açılışını yapan Türkiye Gençlik Araştırma ve Geliştirme Ağı (GENÇAĞ) Kurucu ve Genel Başkanı Mehmet Sercan Öğe, Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu çatısı altında bu sempozyuma ev sahipliği yapmanın haklı gururu içerisinde olduklarını belirtti.
Bin yıldır süren, Sultan Alparslan ve Selahaddin-i Eyyubi torunlarının kardeşliği bu Ağ ile daha sıkı örülecek. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan 23 ilde teşkilatlarını bir an önce kurdukları, bu illerde yaşayan gençlerin bilimsel araştırmalar yaparak bu araştırmalar sonucunda bölgenin daha çabuk gelişmesi için projeler üretmesi hedeflenmiştir. Geleneksel değerlerine sahip çıkıp, Bilimsel bir ruh ile mücadele eden, yorulmak bilmeyen, çaba ve gayrette önce ben paylaşımda biz diyen bu Gençlik Ağı, çok yakında tüm Türkiye'yi saracak... GENÇAĞ olarak imzalarını atacakları bu etkinliğe yönelik gayretlerine ve emeklerine övgüler yağdıran Öğe, ekibine teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.
Ardından kürsüye davet edilen Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu Genel Başkanı Dr. Bilal Okudan açılış konuşmalarına devam etti. GENCKONFED olarak her zaman gençlerin yanında olduğunu belirten Dr. Bilal Okudan, gelişime yönelik en ufak çabası olan her gencin emeğini takdir ettiklerini dile getirdi. %100 Yerlilik ve %100 Milli Düşünce sempozyumlarına pandemiden sonra nihayet devam edebilmenin mutluluğu içinde olduğunu belirtti. Tarihimizdeki başarı hikayelerinin, günümüze de tesir ettiğini ve bu sayede çok sağlam bir gençliğin yetiştiğini söyledi. Ülkemizde yaşanan sıkıntılardan bu gençlere güvenerek ve onlarla beraber karar alarak çözümlere ulaşılabileceğini ifade etti. GENCKONFED olarak bu sempozyum ve daha birçok etkinlik sayesinde bir araya geldikleri gençlerle ürettikleri projelerden aldıkları verimin altını çizdi. Sözlerine katılımcılara teşekkür ederek son verdi.
Açılış konuşmalarına devam etmek üzere Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç sahneye davet edildi. Karakoç, "Türkiye'nin daha yaşanabilir bir dünya oluşturulmasında iyi insanlara ihtiyaç vardır. Bu sadece tek başına yetmiyor. Bunları yapabilecek ekonomik özgürlüğe de ekonomik bağımsızlığa ulaşmamız gerekmektedir. Ekonomik bağımsızlığın önemli aşamalarından bir tanesi de milli teknolojiye sahip olmaktır. Pandemi sürecinde de gördük ki eğer siz ekonomik, teknolojik olarak bağımsızlığınızı elde edemediğiniz zaman sizin sipariş verdiğiniz ürünlere el koymaktadır" şeklinde konuştu.
Ardından açılış konuşmalarını sonlandırmak üzere Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu kürsüye davet edildi, "Dünyada birçok ülkenin birçok toplumun bağımsızız demesine rağmen bağımsızlıklarının kağıt üzerinde kaldığı gibi. Türkiye'nin 81 vilayetinden gençlerin kadim şehirde Diyarbakır'da toplanarak bu konunun tezekkür edilmesi ülkemiz açısından, ülkemizin geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye son dönemde teknolojiye önemli yatırımlar yapıyor. Katma değeri yüksek ihracatımız oransal olarak artsa da hala ihracat ettiğimiz malların kilogram fiyatının 1.5 doların altında olduğu gerçeğimiz var. Bunu gelişmiş ülkeler seviyesine çıkartmamızın yolu milli düşünce, yüzde yüz milli üretim, yüzde yüz teknoloji hamlesiyle katma değeri yüksek ürünleri üretmekten geçer. Bunun için de AR-GE'ye, inovasyona, markalaşmaya çok önem vermemiz lazım. Gençlerimizin enerjisiyle iş dünyamızın tecrübesini bir araya getirdiğimizde büyük bir sinerji oluşacağına da inanıyoruz" sözleri ile açılış konuşmalarına son verdi.
Sempozyumun ilk oturumunda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Sayın Okudan’ın cümlelerine katıldığını belirterek kurum olarak gençlere özel birçok programlarının bulunduğunu belirterek sözlerine başladı. Gerek akademik gerekse girişimcilik alanlarında gençlere yönelik fırsat dolu burs, teşvik, eğitim ve daha birçok programlarının olduğunu açıkladı. Yozgatlıgil, bu programlara dair önemli detayları paylaştı. Özellikle amaçlarının tüm Türkiye'de iş fikri bulunanların Bireysel Genç Girişim (Bigg) programı içerisinde kendini geliştirmeleri ve TÜBİTAK'ın bir programına dahil olabilmelerini sağlamak olduğunu ifade etti. Teknolojinin gelişimi ile beraber en tabii ülkemizin de yükselen teknolojilere olan ihtiyacının ancak insan kaynağı ile karşılanabileceğini ve bu kaynağın sahip olması gereken özelliklerin neler olduğunu anlattı. Geleceğin ihtiyacı olan yeteneklerin ve becerilerin aslında ülkemiz gençliğinde doğal olarak var olduğunu, sadece bunun farkına vararak değerlendirmek gerektiğini ifade eden Yozgatlıgil, gençlerin kişisel gelişimlerine ve kariyerlerinde sağlam adımlarla ilerleyebilmek adına katkıda bulunacak tavsiyelerde bulundu. Konuşmasının sonlarında yenilik ekosisteminde TÜBİTAK’ın işlevlerini, sunduğu kariyer imkânlarını, farklı yaş gruplarına yönelik desteklerini, TÜBİTAK’ın araştırma merkezlerinde ve enstitülerinde yürütülen projeleri anlattı.
Bu bilgiler ışığında devam eden oturumda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı bir diğer önemli başkanlık olan T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) Girişimci Daire Başkanı Cemil Arda Taşkıran oturumu devraldı. Girişimcilik Destek Programının tanıtımını yaparak konuşmasına giriş yaptı. Bu programdaki asıl amacın: Ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi, yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulmasını sağlamak olduğunu anlattı. Ardından KOSGEB’in çalışma alanlarını anlatarak her sene girişimcilik eylem planının hazırlanarak bu planın kamuoyuyla paylaşıldığını ve dileyenlerin resmi internet sitesinden bu bilgiye erişebileceğini belirtti. Pandemi ile birlikte dijitaldeki varlıklarını güçlendirdiklerini ve Dijital Girişimcilik kategorisinde de başvuruların alındığını söyledi. Dijital KOBİ’lerin iş geliştirme potansiyelleri, karşılaştıkları zorluklar, nasıl üstesinden gelineceği ve sosyal medyanın nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin tecrübeler Watify platformunda paylaşmaktadırlar. Bunun yanı sıra ERASMUS’un staj ve öğrenim hareketliliğinin yanında bir de Genç Girişimciler için de var olduğunun altını çizerek Genç Girişimciler için ERASMUS programının fırsatının püf noktalarını paylaşarak konuşmasını sonlandırdı.
Program hızla devam ederken oturum sırası TURKCELL Yönetim Kurulu Üyesi Figen Kılıç’a geldi. Kılıç, dünyanın ilk dijital operatörü Turkcell'in gençlerle her zaman yakından alakadar olduğu; gerek etkinliklere verilen destekler ve katılımlar ile gerekse tam zamanlı çalışma fırsatı sunduğu inovatif yeni mezun işe alım programı GNÇYTNK ile gayet net gösterildiğini ifade etti. Sözlerine “Gençlerimize olan inancımız sayesinde kurumsal gelişimi de sağladığımız motivasyonumuz, gençlerimizin enerjisi ile günden güne yükselmektedir.” Cümleleri ile son veren Figen Kılıç, programı organize eden ve katılan her gence ayrıca teşekkür etti.
Ara verildikten sonra büyük bir motivasyonla devam eden oturumların bir diğer konuğu da HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Semih Demirtoka idi. Ülkemizin milli teknoloji şirketi olan HAVELSAN’ın güçlü misyonunun bilhassa gençlere verdiği önemle de gerçekleştiğini ifade ederek ve ülkemizin geleceğine yön verecek yeni mühendisleri yetiştirmeyi sorumluluk alanları arasında gördüklerini belirtti. Dünyada ün kazanan TEKNOFEST sayesinde sahada gençlerle birebir buluşma imkanı kazandıklarını belirten Demirtoka, bu festival sayesinde katma değer yaratacak projeleri üreten gençlerle tanışmanın kendilerini geleceğe dair ümitvar kıldığını ve motive ettiğini dile getirdi. Gelecek nesillere olan desteklerini, şirketin iç yapısında da gayet net bir şekilde önemsediklerini belirtti. Gençlerin yüksek potansiyellerini karar alırken sonuç odaklı olmalarından, yaratıcı fikirlerle yeniliklere yol açmalarından ve en önemlisi enerjileri ile HAVELSAN’ın gücüne ortak olduklarını söyleyerek kendi oturumunu bitirdi.
Son oturumumuzun sahibi Askerî Elektronik Sanayii (ASELSAN) Genel Müdür Yardımcısı Nuh Yılmaz, sempozyumun temasının öneminin altını çizerek konuşmasına giriş yaptı. Her fırsatta gençlerle gerek sahada gerekse hazırlanan staj programları ile bir araya geldiklerini belirtti. TEKNOFEST’te yakalanan başarı ile gençliğimizin gücünü dünyaya da gösterdiğinden bahseden Yılmaz, gençler ile gücümüzün farkındayız ve gençlerimizle gurur duyuyoruz dedi. Gençleri geleceğe hazırlayan staj programları ile kurumsal gelişimi de sağladıklarını söyledi
GENEL HABERLER
-
''TÜRKİYE YÜZYILI GENÇLİK ve ÜRETİM STRATEJİSİ PROGRAMI''NIN DÖRDÜNCÜ OTURUMU AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
''TÜRKİYE YÜZYILI GENÇLİK ve ÜRETİM STRATEJİSİ PROGRAMI''NIN ÜÇÜNCÜ OTURUMU IĞDIR ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
''TÜRKİYE YÜZYILI GENÇLİK ve ÜRETİM STRATEJİSİ PROGRAMI''NIN İKİNCİ OTURUMU KARS KAFKAS ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
''TÜRKİYE YÜZYILI GENÇLİK ve ÜRETİM STRATEJİSİ PROGRAMI''NIN İLK OTURUMU ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİDLDİ
-
Aralık Ayı Gençlik Araştırması
-
“100. Yılında Gençlik Perspektifi” Eskişehir Anadolu Üniversitesinde!
-
Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) ev sahipliğinde Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonunca "100. Yılında Gençlik Perspektifi" programı gerçekleştirildi.
-
“100. Yılında Gençlik Perspektifi” Mardin Artuklu Üniversitesinde!
-
“100. Yılında Gençlik Perspektifi” Alanya Alaattin Keykubat Üniversitesinde!
-
Genç Girişimciler Kurul Başkanımızdan Gençlerin Perspektifinden: Duygu Çamurtaş
-
STOKÇULARIN YENİ HEDEFİ GENÇLER!
-
%100 Yerli Üretim %100 Milli Düşünce Sempozyumu Batman'da
-
%100 Yerli Üretim %100 Milli Düşünce Sempozyumu Trabzon
-
Anayasaya Genç Bakış
-
%100 Yerli Üretim %100 Milli Düşünce Sempozyumu Sivas