Aralık Ayı Gençlik Araştırması
Basın Bülteni:
Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu olarak gençlerimizin gündemini akademik olarak araştırarak kamuoyuyla paylaşıyoruz. Biliyoruz ki, milletlerin ilerlemesinde önemli bir yeri olan genç nüfusun niteliği ve niceliği değişen eğitim ve çalışma şartlarıyla beraber yeni bir değerlendirmeyi gerektirmektedir. Çevrim içi dijital kültürler, giderek daha fazla ağa bağlanan dünyada küresel bir multimedya kültürü inşa etmeye başlamıştır. Toplumun değişen sosyal altyapısını giderek daha fazla iletişim teknolojisi şekillendirmektedir. Gençler eğitim ve kariyerlerini değişen bu dijital dünyayla uyumlanma çabasıyla geçirmektedir. Tarihin akışında yer alan çağ değişimlerinde kullanılan araç tipleri dikkat çekmektedir. Her çağ için birbirinden farklı araç kullanımları ve eğitim düzeyleri söz konusudur. Bütün bu durumlara uygun bir genç nüfus yönlendirmesi için durumun ne olduğunu tespit etmek gerekmektedir. Bu anlamda GENÇ KONFED, sahaya bir kez daha bakıp gençlerin kariyer hayatında en önemli etken olan durumlara ışık tutmaktadır.
Gençlik ve Kariyer:
2022 son çeyreğinde yapılan bu araştırmada Türkiye Gençliğinin 18-30 yaş aralığında kariyer hayatına attıkları ilk adımdan itibaren süreçlerinin ve deneyimlerinin analizi amaçlanmaktadır. Elde edilen verilerle, analizlerin sentezlenmesi ve GENCKONFED olarak ortaya çıkacak sonuçların kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması geleceğimize ışık tutması açısından son derece önemlidir. Bu akademik çalışma sonrasında konfederasyonumuzun da stratejik planlamasında yer alan program ve etkinliklerde de bu verilerden yararlanarak Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında bizlere rehber olacaktır.
Eğitim durumunuz?
- İlköğretim %13
- Lise %27
- Lisans %42
- Lisansüstü %18
- Eğitim durumu yok.
NOT: Araştırma, Türkiye’nin 7 bölgesinden 18-30 yaş aralığında ki 1700 genç ile yapılmış olup, %13’ü ilköğretim, %27’si lise, %42’si lisans ve %18’i lisansüstü öğrencilerini kapsamaktadır. Araştırma örneklemini oluşturan ankete katılanlar arasında lisans eğitimi almış kesim en fazla grubu oluşturmaktadır. Üniversitelerde gerçekleşen büyük bir reformla birlikte Türkiye’de üniversite mezunu genç sayısının artış gösterdiği gözlemlenmektedir. Araştırmamızın da en önemli sebeplerinden biri gençlerin eğitim/öğretim sonrası kariyerlerini nasıl planladığı, kariyerlerindeki ilerlemenin gerçekleşip gerçekleşmediğini ve planlamalarına etkisini ölçmektir.
Eğitiminiz esnasında sosyal platformlarda gönüllülük faaliyetlerine katıldınız mı?
- Evet %64
- Hayır %36
Araştırmamıza katılan gençlerimizin %64’ünün sosyal plaormlarda gönüllülük faaliyetlerine katıldığı, %36’sının ise katılmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Burada dikkat çeken husus ülkemiz gençliğinin genetik kodlarında ve geleneksel değerlerinde bulunan iyilik yapma, yardımseverlik özelliklerinin halen korunduğu ve gönüllülük kültürünün geçmişte olduğu gibi halen devam etmekte olduğu anlaşılmaktadır.
Eğitiminiz esnasında profesyonel kariyeriniz için çalıştınız mı?/ staj yaptınız mı?
- Evet %29
- Hayır %61
Araştırmamıza katılan gençlerimizin %29’u eğitimi esnasında profesyonel kariyeri için staj yaptığını veya çalıştığını belirtirken, %61’i ise çalışmadığını belirtmiştir. Buradan da anlaşılacağı üzere, gençlerimizin eğitim esnasında herhangi bir kariyer planlaması yapmadığı veya eğitim esnasında kariyer planlamalarına yönelik bir gayret içerisinde olmadıkları anlaşılmaktadır. Bu konudaki sorunu gidermeye yönelik, yakın zamanda Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından “Kariyer Kapısı” ve Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) “Staj Portalı” programları devreye alınarak gençlerimizin eğitim döneminde staj yapabilmelerini ve iş hayatına atılmalarını kolaylaştıracak ulusal düzeyde önemli bir politika hayata geçirilmesi bu bağlamda önemlidir.
Yaptıysanız stajınız ya da stajlarınızın takribi süresi ne kadardı?
- Kısa dönemli staj (0-3 Ay) %72
- Orta vadeli staj 6+ Ay %24
- Uzun dönemli staj 1+ Yıl %4
Araştırmamıza katılan gençlerimizin %72’sinin kısa dönemli staj yaptığı, %24’ünün orta vadeli staj yaptığı, %4’ünün de uzun dönemli staj yaptığı anlaşılmıştır.
Okuduğunuz bölümün mesleğini mi yapıyorsunuz?
- Evet, direkt olarak: %48
- Evet, dolaylı olarak: %22
- Hayır %30
Mezun olduktan sonra iş bulmakta zorluk çektiniz mi?
- Evet %36
- Hayır %64
Kariyerinizi Kamuda mı planlamak istersiniz? Özel Sektörde mi?
- Kamu: %57
- Özel Sektör: %34
- Fark etmez: %9
Şu ana kadar kaç kez mülakata girdiniz?
- 10’dan az: %69
- 10’dan fazla: %31
Çalışmak istediğiniz kurumlara yönelik başvurunuzu yaparken önceliğiniz nedir?
- Maaş: %38
- Yan Haklar: %13
- Şirketin Markası: %8
- Şirketin Kültürü: %4
- Şirketin Vizyon/Misyon/Amaç/Değerleri: %5
- Eğitim ve Gelişim Olanakları: %11
- Pozisyon Başlığı: %21
Sizce işverenler işe alımda en çok neye dikkat ediyor?
- Liyakat (Başvurulan pozisyona uygunluk): %38
- Mezun olunan kurumun etiketi: %23
- Son çalışılan yerin etiketi: %7
- Kurum değerlerine uygunluk: %8
- Motivasyona: %3
- Teknik beklentilere: %8
- Özgeçmiş (CV): %13
İşe alımda referanslar sizce kamuda mı, özel sektörde mi daha çok etkiye sahip?
- Kamuda: %28
- Özel Sektörde: %72
Kariyer hayatınızda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığına inanıyor musunuz?
- Evet: %68
- Hayır: %27
- Fark etmez: %5
Sizce kadın adayların tesettürü işe alım sürecini etkilemekte midir? Etkiliyorsa nasıl etkilemektedir?
- Evet etkiliyor, olumlu şekilde: %16
- Evet etkiliyor, olumsuz şekilde: %17
- Hayır etkilemiyor: %38
- Fikrim yok: %29
İş yaşamında yaş, din, dil, ırk, tercihlerinize yönelik mobbinge maruz kaldınız mı?
- Sıkça: %5
- Nadiren: %13
- Asla: %82
Sizce genç nüfustaki işsizlik oranının temelinde ne var?
- İstihdam yetersizliği: %34
- İş beğenmemek: %31
- Düşük maaş: %27
- Yan haklar: %2
- Esnek mesai: %6
Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu olarak gençlerimizin gündemini akademik olarak araştırarak kamuoyuyla paylaştığımız çalışmalardan biri olan bu kamuoyu araştırmamızda da gençlerimizin iş hayatına ilk adımlarında ve kariyer planlamalarına yönelik konularda yapmış olduğumuz araştırmada önemli sonuçlar elde etmiş bulunmaktayız.
Türkiye’nin 7 bölgesinden 18-30 yaş aralığındaki 1700 gencimizle yaptığımız anket çalışmasında, elde ettiğimiz en önemli verilerden biri; Ülkemizde eskiden okur yazar oranının azlığından yakınılırken, bugün anketimize katılan genç nüfusun lisans ve lisansüstü eğitim alan oranının %70’lere ulaşmasının mutluluğunu ve gururunu sizinle paylaşmak isterim.
Ayrıca gençlerimizin eğitim-öğretim hayatından sonra iş hayatına atılmalarında en büyük sorun olan tecrübe eksikliğinin staj programlarına erişimin kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılmasına bağlı olduğunu daha önceki araştırmalarımızda da ifade etmiştik. Anket çalışmamıza katılım gösteren gençlerimizin %29’unun staj yaptığı, %71’inin ise staj yapmadığı tespit edilmiştir. Bu sorunun giderilmesine yönelik son yıllarda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası oluşturulan; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişle kurulan Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından "Kariyer Kapısı" üzerinden yürütülen "Ulusal Staj Programı"nın, bu konuda atılmış önemli bir politika adımı olduğunu belirtmek isterim. Bu alanda Ülkemiz gençliğine yönelik gerçekleştirilen politikaları hayati buluyor ve oldukça önemsiyoruz.
Ülkemizdeki genç nüfus potansiyeli, dünya ülkesi olmamız adına önemli bir fırsat penceresi sunmaktadır. Bu fırsatı iyi değerlendirdiğimiz taktirde, Ülkemizin dünyanın en büyük on ekonomisi ve en güçlü ülkeleri arasında olabilmesinde önemli bir yapı taşı olduğu kanaatindeyiz. Bu durum Ülkemiz ekonomik büyüme ve kalkınmasına katkı noktasında genç nüfus potansiyelimizin etkinliğinin arttığını ancak daha da etkin kılmamız gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Araştırmamızda gençlerimizin iş bulmakta zorluk çekmeyenlerin oranının daha yüksek olduğu tespit edilirken, kariyerlerini planlarken %57’sinin kamuyu tercih ettiği anlaşılmaktadır. Ayrıca gençlerimizin iş başvurularında en önemli önceliklerinin maaş ve görev pozisyonu olduğu anlaşılmaktadır. Gençlerimize yönelik yapılan anket çalışmamızda iş yaşamında din, dil, ırk gibi konulardan dolayı mobbinge maruz kalıp kalmadıklarını sorduğumuzda büyük bir oranının bu konularda herhangi bir mobbinge maruz kalmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kadın adayların iş başvurularında tesettürlü olmasının etkisi sorulduğunda büyük çoğunluğunda olumsuz bir etkisinin olmadığı, eskiye nazaran az da olsa özel sektörde bazı işletmelerde halen tesettürün sorun teşkil ettiği tespit edilmiştir. Bu anket sorularına verilen cevaplardan da anlaşılacağı üzere, Ülkemizde din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın liyakat ve düşünce özgürlüğüne oldukça önem verildiği anlaşılmaktadır. Ülkemiz hem ekonomik hem de ileri demokrasi noktasında önemli bir yol katetmiştir. Eskiye nazaran tesettür konusunda yaşanan sorunların genel anlamda giderildiği ancak halen özel sektörde bazı kurumlarda devam ettirildiği anlaşılmaktadır.
Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu olarak, Ülkemiz gençliğinin sorunlarını tespit etmek, gidermeye yönelik çözüm önerileri geliştirmek ve genç nüfus potansiyelimizi Ülkemizin uluslararası mecrada rekabet edebilirliğini artırmak adına etkin kılmak için gençlikten aldığımız enerjiyle gençlerimize yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Geleneksel Değerler, Bilimsel Ruh
GENEL HABERLER
-
''TÜRKİYE YÜZYILI GENÇLİK ve ÜRETİM STRATEJİSİ PROGRAMI''NIN DÖRDÜNCÜ OTURUMU AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
''TÜRKİYE YÜZYILI GENÇLİK ve ÜRETİM STRATEJİSİ PROGRAMI''NIN ÜÇÜNCÜ OTURUMU IĞDIR ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
''TÜRKİYE YÜZYILI GENÇLİK ve ÜRETİM STRATEJİSİ PROGRAMI''NIN İKİNCİ OTURUMU KARS KAFKAS ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
''TÜRKİYE YÜZYILI GENÇLİK ve ÜRETİM STRATEJİSİ PROGRAMI''NIN İLK OTURUMU ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİDLDİ
-
Aralık Ayı Gençlik Araştırması
-
“100. Yılında Gençlik Perspektifi” Eskişehir Anadolu Üniversitesinde!
-
Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) ev sahipliğinde Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonunca "100. Yılında Gençlik Perspektifi" programı gerçekleştirildi.
-
“100. Yılında Gençlik Perspektifi” Mardin Artuklu Üniversitesinde!
-
“100. Yılında Gençlik Perspektifi” Alanya Alaattin Keykubat Üniversitesinde!
-
Genç Girişimciler Kurul Başkanımızdan Gençlerin Perspektifinden: Duygu Çamurtaş
-
STOKÇULARIN YENİ HEDEFİ GENÇLER!
-
%100 Yerli Üretim %100 Milli Düşünce Sempozyumu Batman'da
-
%100 Yerli Üretim %100 Milli Düşünce Sempozyumu Trabzon
-
Anayasaya Genç Bakış
-
%100 Yerli Üretim %100 Milli Düşünce Sempozyumu Sivas